5 avantaje ale jucatului în aer liber

5 avantaje ale jucatului în aer liber

  03 iul. 2020  

Vara este anotimpul vremii calduroase, a soarelui si a ieșirilor în aer liber. Vacanța este probabil cea mai îndrăgită perioadă a anului, atât pentru cei mici cât și pentru părinți. Șansa de a petrece mai mult timp afară, în aer liber este un avantaj considerabil, mai ales în era calculatoarelor, a tehnologiei avansate și a slujbelor de birou.

În continuare vom vorbi despre cele mai importante avantaje activități în aer liber și ne vom aminti care sunt cele mai populare jocuri pentru copii în sezonul călduros.

  1. Mișcare, alergare, energizare

Este foarte posibil ca una dintre cele mai dificile activități în ziua de astăzi să fie posibilitatea de a face suficientă mișcare. Copiii sunt bombardați cu informații în format electronic iar tentația de a petrece tot timpul liber în fața calculatorului sau la televizor este mai mare decât oricând.

Cu toate acestea, deși jocurile electronice au evoluat mai mult ca oricând, activități simple, cu jucarii din lemn sau de plus, pe jos sau cu bicicleta, trotineta, sau rolele sunt esențiale, stimulând atât sănătatea fizică, dar și pe cea mentală.

  • Lucrul în echipă

Activitățile în aer liber sunt mai distractive atunci când sunt practicate în grupuri. Copiilor le place să joace diverse jocuri împreună cu prietenii lor, iar locul cel mai potrivit pentru astfel de activități este unul deschis, cu mult aer curat și lumină.

În parc sau în fața blocului, se pot practica jocuri precum leapșa, țară, țară, vrem ostași!, sau v-ați ascunselea, iar colaborarea este doar una dintre abilitățile pe care cei mici vor avea ocazia să și le exerseze, într-un cadru relaxat și distractiv.

  • Jocurile în aer liber

Multe dintre jocurile pe care le pot juca cei mici afară au fost transmise din generație în generație. Vorbim aici despre cele clasice, ca: leapșa, de-a v-ați ascunselea, șotronul, țările, rațele și vânătorii, țară, țară, vrem ostași!, 1, 2, 3 la perete stai!, frunza, castelul, și altele.

Mai mult decât atât, spațiile întinse pot oferi oportunități pentru a improviza diverse jocuri cu ajutorul obiectelor sau al jucăriilor.

  • Imaginație

Copiii sunt experții imaginației. Aceasta este folosită constant pentru a inventa întotdeauna noi și diverse oportunități de joacă. Un simplu cort poate deveni un castel, iar un loc de joacă se poate transforma instant în corabia piraților.

Dezvoltarea imaginației prin joacă este o activitate minunată, care le va folosi celor mici pe viitor, aceasta dezvoltând gândirea critică și permițându-le să-și exerseze abilitatea de a găsi soluții și de a le pune în practică.

  • Libertatea de exprimare în public

Interacționând cu cei de vârste apropiate, copiii își dau frâu liber creativității și se obișnuiesc să comunice unii cu ceilalți, exprimând ceea ce gândesc și diversele puncte de vedere pe care le-ar putea avea.

Această activitate nu este doar o formă de divertisment, ea constituie o nevoie de bază pentru dezvoltarea mentală și emoțională a copilului. Prin potrivirea limbajului cu gândurile și ideile pe care doreste să le exprime, cel mic va experimenta cu diverse formule de adresare sau comunicare și va observa, în timp real, consecințele acestora.

În concluzie, datorită acestor puncte forte ale jucatului în aer liber, copiii își pot crea și menține un echilibru sănătos în viața de zi cu zi. O vară plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *