Afla toate informatiile necesare despre rezonanta magnetica nucleara

Ce reprezinta rezonanta magnetica nucleara?

Rezonanta magnetica nucleara, cunoscuta si drept RMN, reprezinta o tehnica de imagistica medicala ce foloseste campuri magnetice si unde radio pentru a ajuta la vizuazilarea diverselor organe si tesuturi ale organismului uman. Prin aceasta tehnica se obtin imagini clare si fidele ale regiunilor corpului, avand un rol foarte important in diagnostic si in evaluarea evolutiei unei boli sau a eficacitatii unui tratament.

rezonanta magnetica nucleara

Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara este non-invaziva, nedureroasa si atraumatica pentru pacient. Aceasta se deosebeste de tomografia computerizata prin faptul ca nu utilizeaza radiatii X sau radiatii ionizante.

Fenomenul fizic de rezonanta magnetica nucleara presupune crearea unui camp magnetic puternic in jurul pacientul, care cu ajutorul undelor rado va modifica modul in care sunt aliniati atomii de hidrogen in organism. Cand atomii revin la pozitiile initiale, acestia vor trimite semnale radio pe care un computer specializat le va cpta si analiza, transformandu-le in imagini 2D sau 3D printr-o formula matematica. Astfel, pe ecranul aparatului va aparea o imagine fidela a zonei corpului care este supusa analizei.

Pentru ce se utilizeaza aceasta tehnica?

Rezonanta magnetica nucleara reprezinta o investigatie utilizata frecvent in clinici medicale si spitale pentru despistarea anumitor boli, precum si pentru urmarirea evolutiei lor, prezentand o gama larga de utilizari. Aceasta se utilizeaza in mod deosebit pentru:

  • Afectiuni ale sistemului nervos – accidente vasculare cerebrale;
  • Afectiuni oncologice (cancer), fiind utila pentru depistarea tumorilor;
  • Afectiuni ale sistemului cardiovascular – miocardite, cardiomiopatii, ischemii miocardice, boli ale vasculaturii;
  • Afectiuni ale sistemului musculo-scheletic – artrita si alte boli articulare, rupturi de menisc sau ligamente, probleme ale coloanei vertebrale, tumori la nivelul tesuturilor moi.

Cum va pregatiti pentru o testare de rezonanta magnetica nucleara?

Inainte de o investigatie, medicul specialist v-ar putea solicita sa nu consumati niciun aliment cu cel putin 3 ore inainte. De asemenea, va trebui sa va dati jos toate obiectele ce contin metal pe care le aveti asupra dumneavoastra, precum bijuteriile sau ceasul.

In unele cazuri, este posibil sa vi se administreze o substanta de contrast pentru a obtine imagini mai clare ale structurilor interne de interes. Daca medicul nu va face recomandari suplimentare, va puteti urma rutina obisnuita fara nicio problema.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *