Ce impact are alimentatia asupra sanatatii bovinelor

Cand cerintele nutritive ale bovinelor sunt indeplinite, sistemul lor imunitar este optimizat astfel incat animalele vor ramane sanatoase. De cealalta parte, daca cerintele nutritionale pentru bovine nu sunt respectate si un animal se confrunta cu o problema de sanatate, acesta va avea probabil o capacitate redusa de a face fata bolii. Marile firme crescatoare de bovine, asa cum este Carmistin, dau o mare importanta modului in care sunt hranite vitele, asigurand genetica pura si o alimentatie naturala.

Cat de important este rolul nutritiei la bovine? Sa evaluam dupa stadiul de viata al acestora:

Alimentatia vacii:

Performanta reproductiva si starea de sanatate a unei vaci cu vitei depind de nutritia de calitate. In plus, eficienta reproductiva poate fi puternic influentata de concentratia de minerale prezenta in dieta. Inainte de a se naste un vitel, o vaca transfera nutrienti la vitel in uter pentru a ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar al puiului. Starea de sanatate adecvata a corpului si nivelul adecvat de minerale cat si cel de vitamine al vacilor inainte de a fata sunt esentiale in ceea ce priveste aparitia unor probleme precum febra laptelui (determinata de nivelul de calciu) si retinerea placentei (influentata de vitamina A, vitamina E si seleniu). Nutritia vacilor afecteaza si calitatea colostrului (laptele din primele ore), care influenteaza la randul lui nutritia vitelului.

Alimentatia vitelului:

Vitelul depinde de vaca, atat cand se afla in ​​uter, cat si cand vine vorba de alaptare, pentru imunizarea timpurie. Alte perioade critice de nutritie pentru vitei apar la intarcare si vaccinare. Un program de intarcare de succes si un protocol de vaccinare pregatesc viteii pentru provocarile viitoare vizavi de posibilele boli. Vaccinurile pot fi mai eficiente atunci cand bovinele se afla intr-o stare nutritionala adecvata.

Alimentatia taurului:

Fertilitatea unui taur, adica capacitatea de reproducere, este extrem de importanta. Taurii care se afla intr-o stare de sanatate buna vor avea, de obicei, o calitate mai buna a spermatozoizilor. Urmele minerale, cum ar fi zincul, pot influenta numarul de monte, spermatozoizi care functioneaza si, in final, fertilitatea taurului.

Deci, ce poti face pentru a pregati vitele pentru a fi sanatoase?

Asigurati-va ca toate animalele primesc minerale de calitate pentru a satisface nevoile lor pe tot parcursul anului. Mineralele si vitaminele din organismul bovinelor joaca roluri critice in multe procese biologice, cum ar fi formarea tesuturilor, metabolismul energetic, productia de lapte si alte functii metabolice de baza.

Gestionarea corecta a alimentatiei bovinelor joaca un rol esential in obtinerea unor parametrii corporali normali. Aceasta poate insemna adaugarea de suplimente proteice pentru bovine sau o alta forma de suplimente energetice pentru a satisface nevoile nutritionale.

Gestionarea stresului este un alt mod de a maximiza imunitatea vitelor. Momentele de stres epuizeaza stocurile naturale de substante nutritive, cum ar fi minerale si vitamine. Gasiti modalitati de a reduce stresul in timpul intarcarii, transportului, manipularii bovinelor si multe altele.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *