Cine a inventat LED-urile cu lumina albastra și ochelarii protecție PC pentru a o contracara?

Până acum, se știe că prea multă lumină albastră poate avea un efect negativ asupra corpului uman. Dar care este povestea acestei tehnologii?

Revoluția tehnologică adusă de inventarea luminii albastre

Din punct de vedere tehnic, lumina albastră există peste tot. Că parte a spectrului general de lumină vizibilă, cea mai mare cantitate de lumină albastră provine de fapt de la soare. Dar în 2014, Shuji Nakamura, Isamu Akasaki și Hiroshi Amano au primit Premiul Nobel pentru fizică pentru invenția lor de LED albastru, care a făcut posibilă punerea la punct a tehnologiei ce vizează televizoarele cu ecran plat, a monitoarele calculatoarelor, telefoanele inteligente și tabletele. Tehnologia LED consumă mai puțină energie și emite mai puțină căldură, făcându-o o sursă de iluminare ideală pentru a economisi bani și energie.

Lumina albastră naturală, că și soarele, are o serie de beneficii. Sporește vigilența, îmbunătățește memoria și starea de spirit și ajută la funcționarea cognitivă – de aceea o plimbare în mijlocul zilei poate fi un stimulent al stării de spirit imens. Dar lumina albastră în concentrație constantă din cauza timpului petrecut în față ecranelor în timpul zilei poate perturbă ciclul de veghe și somnul, poate duce la probleme de insomnie, somn agitat și oboseală în timpul zilei.

Invenția unor ochelari protecție PC cu lentile contra luminii albastre

Folosirea tot mai intensă a acestor dispozitive a adus în prim plan și efectele negative ale acestei invenții revoluționare. Așa s-a constatat necesitatea unei protecții contra acestei probleme. Ochelarii care blochează lumina albastră ajută la protejarea ochilor de efectele secundare ale supraexpunerii la lumina albastră.

Originile ochelarilor protecție PC au început cu programul spațial NASA. Astronauții au avut nevoie de o protecție puternică pentru ochii lor în spațiul cosmic, unde razele ultraviolete erau mult mai puternice decât pe pământ, iar un producător de ochelari din California a proiectat o pereche care nu numai că a blocat razele UV, dar și razele albastre. Acestei perechi de ochelari pentru astronauți nu i s-a făcut prea multă publicitate până când unui antreprenor din Chicago, Joe Sugarman i s-a oferit o pereche de către un reprezentant de vânzări pentru acest tip de ochelari. Sugarman a observat cât de clare au apărut lucrurile și cum i s-a îmbunătățit vederea pe loc. Întrucât era expert în marketing direct, a văzut imediat avantajele acestui nou produs interesant și și-a propus să găsească o modalitate ieftină de a le fabrică pentru a fi vândute pe piața de masă.

În campania să publicitară, el a subliniat avantajele blocării întregii lumini UV și albastre – lucru pe care purtătorul mediu de ochelari nu îl cunoștea la acea vreme. Produsul a fost vândut în reviste din toată SUA și a devenit ceea ce numim astăzi ochelari protecție PC sau ochelari contra luminii albastre.

Acești ochelari protecție lumină albastră au un potențial uriaș atunci când nu puteți reduce timpul petrecut în față ecranului. Tehnologia această protejează împotriva luminii albastre emise de dispozitivele digitale și a luminii artificiale fără distorsiuni de culoare. Fără să exagerăm, putem spune cu certitudine că orice revoluție (fie ea digitală, socială, industrială) se produce cu anumite dezavantaje. Dar, pentru a ne bucură în deplină siguranță de tehnologie la cele mai înalte standarde trebuie să ne protejăm sănătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *