Cum cureti urmele ramase de la markerele permanente?

Cu ele subliniezi, trasezi linii etc. Le folosesti la job, acasa dar si la scoala. Negre, colorate, neon etc. Le gasesti in toate librariile din lumea intreaga si sunt de nelipit din penar. Dar asa cum spune si numele, sunt permanente… asa ca, nu prea se curata de pe suprafete daca din greseala, ai atin ceva cu el… Si totusi, cum curatam un marker permanent?  La fel cum curatam si alte carioci?

Foloseste alcool

 Poti folosi inclusiv lochior. Bourbonul functioneaza bine, mai ales bourbonul de 101 grade. Orice lichior care are mai mult de 80 de grade va servi, dar alcoolul etilic va fi mai eficient. Aplica alcoolul pe un prosop curat si utilizeaza partea impregnata pentru a freca suprafata colorata a markerului permanent.

Utilizeaza pasta de dinti amestecata cu bicarbonat de sodiu

 Se amesteca 1 parte bicarbonat de sodiu cu 1 parte pasta de dinti intr-o ceasca mica. Aplica amestecul direct pe pata markerului si lasa-l sa stea cateva secunde. Ia o carpa curata, usor umeda si freaza amestecul in miscari circulare peste pata. Aceasta metoda poate fi oarecum greoaie, dar este de obicei eficienta in indepartarea petelor marker. Atunci cand folosesti markere permanente ar trebui sa ai mereu la indemana bicarbonat.

Foloseste o radiera magica

 O radiera magica este o pastila de curatare special conceputa pentru a indeparta petele rezistente de pe o varietate de suprafete diferite. Doar usor umed radiera magica si apoi freaza peste pata marker permanent pentru ao elimina.

Utilizeaza WD-40

 WD-40 este un produs multifunctional de curatare a casei prin pulverizare. Pur si simplu trebuie sa-l pulverizati direct pe suprafata si apoi sa-l freci cu o carpa umeda pentru a indeparta pata markerului permanent.

Utilizati un marker de stergere uscata

Markerele de stergere uscata pot fi utilizate pentru a indeparta petele de pe diferite suprafete si pentru a functiona foarte bine pe tablele albe. Acest lucru se datoreaza faptului ca markerii de stergere uscata contin un solvent non-polar. Pur si simplu deseneaza cu markerul de stergere uscat peste pata anterioara si apoi indeparteaza cu o carpa.

 Utilizeaza o radiera de creion

In unele cazuri, este posibila indepartarea petelor de pe markeri prin frecarea cu o radiera comuna.

Utilizeaza protectie solara

 Unii sustin ca protectia solara este foarte eficienta in indepartarea petelor de pe suprafetele non-poroase. Trebuie doar sa aplici putina protectie solara cu distribuitorul de pulverizare sau sa arunci cateva picaturi pe pata si apoi sa o freci cu o carpa umeda.

Utilizeaza acetona

Impregneaza o carpa curata cu acestona sau diluant pentru indepartare a ojei pe baza de acetona si foloseste-o pentru a freca suprafata pana cand pata marker dispare.

Utilizeaza inalbitor pentru a elimina markerul permanent din tesuturile albe

 Dilueaza o cantitate mica de inalbitor in apa si scufunda zona colorata a imbracamintei in solutie. Pata poate iesi imediat sau poate necesita mai mult timp de inmuiere.

Daca trebuie sa lasi imbracamintea sa se inmoaie, pur si simplu urmareste tesatura pentru a te asigura ca inalbitorul nu incepe sa o anuleze.

Odata ce pata a disparut, va trebui sa speli imediat imbracamintea, asa ai face-o ca de obicei.

Toate aceste solutii te vor ajuta sa scapi de petele de marker de pe haine si sa te simti mai bine stiind ca markerele permanente nu iti pot distruge suprafetele atunci cand intra in contact cu ele. Vei vedea ca markerele permanente ies greu din tesaturi, insa nu uita ca acesta este de fapt scopul lor – sa fie permanente, ceea ce inseamna ca va trebui sa tii cont si de acest aspect in momentul in care le folosesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.