Diferenta dintre intrerupatoare cap – scara si intrerupatoare simple

Cu totii suntem interesati sa avem lucrurile cat mai practice, cat mai functionale si sa fim cat mai bine pregatiti, acest lucru este adevarat si cand vine vorba despre propria locuinta si felul in care fuctioneaza lucrurile in aceasta. Electricitatea este un factor extrem de important in buna functionare a unei case, locuinte fie aceasta noua sau revonata, iar in momentul in care te decizi sa iti faci casa sau sa iti renovezi casa este necesar sa afli toate posibilitatile, in special cele mai moderne si mai noi pentru a avea un sistem electric cat mai optim. 

Intrerupatoarele sunt foarte des folosite si sunt foarte practice in fiecare locuinta. Intrerupatoarele au rolul de a intrerupe sau realiza un circuit al curentului electric. In momentul in care intrerupatorul este pornit atunci contactele electrice sunt inchise, iar in momentul in care intrerupatorul este oprit atunci contactele electrice sunt deschise, astfel ca nu vor permite curentului sa treaca. Intrerupatoarele sunt folosite in mod uzual pentru pornirea luminilor, a unor prize, a unor diferite aparate electrice precum si a unor dispozitive din jurul casei, evident rolul lor este major in orice locuinta ce dispune de electricitate. 

Cel mai des intalnite intrerupatoare sunt cele ce pornesc o singura lumina si asigura calea electricitatii pe un singur traseu astfel incat in momentul in care se porneste intrerupatorul contactele electrice se inchid, iar datorita tehnologiei din 1884, aprindere rapida inventata de catre John Henry Holmen, imediat se aprinde si lumina. Aceasta tehnologie extra rapida este intalnita la intrerupatoare inca de pe vremea aceia. 

Insa exista si intrerupatoare mult mai practice, mult mai bune care te pot ajuta sa pornesti aceiasi lumina din diferite locuri. Un astfel de intrerupator, cunoscut ca si intrerupator bi directional sau intrerupator cap scara este in special folositoar in cazul in care doresti sa ai lumina pe scara, astfel incat atunci cand esti la etaj nu trebuie sa cobori jos sa aprinzi lumina, iar cand esti jos nu trebuie sa stingi lumina inainte sa urci la etaj. Metoda alternativa fara existenta intrerupatoarelor cap scara ar fi fost montarea a 2 becuri cu intrerupatoare diferite, unul jos si unul la etaj. Nu este exact cea mai buna metoda, de aceea gama de intrerupatoare cap scara este mult mai eficienta si mult mai practica cand vine vorba de aprinderea sau stingerea unui bec de la distante diferite. 

Diferenta majora intre cele 2 tipuri de intrerupatoare are legatura cu partea de contacte electrice, in cazul intrerupatoarelor ce sunt pe o singura directie exista un singur canal de contact electric ce permite inchiderea si deschiderea acestuia. In cazul unui intrerupator cap scara sau in cazul in care vorbim de o intreaga instalatie cap scara exista 2 contacte electrice pe un singur canal, insa care sunt conectate, astfel ca acestea nu sunt niciodata “oprite” sau “pornite” ci doar se decupleaza una pe alta de la distanta. 

Ganditi-va ca o astfel de instalatie cap scara va ajuta si atunci cand aprindeti becul in dormitor si va asejati in pat, stati extrem de confortabil, insa ati uitat becul, ei bine acum cu un intrerupator cap scara dublu sau simplu puteti sa va opriti becul direct din confortul propriului pat. 

Tu in ce fel crezi ca ai folosi intrerupatorul cap scara? Lasa-ne in comentarii felul in care consideri tu ca l-ai putea folosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.