Lucruri extrem de interesante despre romanul Dune

In 1965, atunci cand a publicat pentru prima data Dune, Frank Herbert a generat o adevarata nebunie printre cititori. Nu degeaba, SF-ul sau a castigat premiul Hugo in 1966 si premiul Nebula pentru cel mai bun roman.

Astazi, la mai bine de 50 de ani de la aparitie, Dune este considerat a fi cel mai bine vandut roman SF.

Despre ce este vorba in carte?

Actiunea din Dune se desfasoara intr-un viitor foarte indepartat, la nu mai putin de 23000 de ani distanta de prezent. Cadrul este unul extrem de interesant, conturat de un imperiu interstelar feudal care este in continua expansiune.

Povestea este una complexa si exploreaza cu succes interactiuni umane reale si subiecte ale preentului. Cei care citesc Dune de Frank Herbert vor descoperi emotii umane complexe, vor intelege mai bine religia, politica, ecologia si tehnologia.

Lucruri foarte interesante despre Dune, pe care cel mai probabil nu le stiai

  • In ciuda faptului ca este cea mai vanduta carte SF din istorie, la inceput nimeni nu a vrut sa o publice. 23 de edituri au respins cartea iar cei care au publicat-o au avut mari dubii in ceea ce priveste succesul sau. Cele peste 20 de milioane de volume vandute sunt cu atat mai impresionante, asadar.
  • Intreaga poveste este bazata pe situatia politica din Irak-ul anilor ’60. In carte este vorba despre planeta Arrakis si o substanta care te face sa calatoresti la viteze incredibile. Daca Arrakis este inlocuit cu Irak si condimentul cu petrol, se ajunge la criza petrolului din anii ’60-’70.
  • Herbert a scris o mare parte din carte fiind drogat. Acesta a admis ca folosea ciuperci halucinogene care l-au influentat foarte mult.
  • In momentul in care filmul a fost ecranizat, in anul 1984, cinematografele au fost nevoite sa le ofere spectatorilor un glosar cu termeni din film, pentru a-l putea intelege mai bine. Chiar si asa, cei care nu au citit cartea i-au patruns extrem de greu actunea;
  • Exista inclusiv un joc de societate denumit Dune. Daca vrei sa patrunzi intens in lumea Dune, cea mai buna varianta pe care o ai este sa achizitionezi Dune jocul. Este o versiune foarte interesanta care iti va oferi cateva ore de distractie alaturi de prieteni.
  • Pana in momentul in care a scris Dune, Herbert a lucrat in mediul politic, scriind speech-uri pentru politicieni. A facut asta timp de 10 ani, intre 1950 si 1960.
  • Initial, cartea nu a fost gandita ca un roman, ci ca un serial. Aceasta a aparut in revista Analog sub forma a 9 povestiri scurte.
  • Una dintre sursele de inspiratie ale autorului a fost zona cu nisipuri miscatoare din Oregon.
  • In Romania, Dune a fost tradusa abia in 1992 la Editura Nemira. Ulterior, au aparut numeroase versiuni, toate volumele avand un succes foarte mare.
  • Gratie subiectului abordat, Dune a fost denumit ” primul roman de ecologie planetara la scara mare”

Dune a reusit sa influenteze extrem de multi oameni si sa dea nastere la alte romane, filme, seriale, muzica, jocuri si o multime de alte exprimari culturale. Cu siguranta, este una dintre cele mai influente carti din intreaga lume si are capacitatea de a te captiva din scoarta in scoarta.

Daca prima carte te atrage, este bine sa stii ca Herbert a scris nu mai putin de 5 continuari, la fel de captivante. Tocmai de aceea, in momentul in care intri in lumea ” Dune ” ajungi sa iti insusesti foarte multe din caracteristicile cartii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *