Lucruri importante de stiut despre procesoarele INTEL

procesoare-intel

Generatia Intel Core este cea mai raspandita generatie de procesoare, aceasta fiind intalnita in randul laptopurilor, dar si al desktopurilor. Ea include procesoarele cele mai noi, respectiv procesoarele care au fost fabricate recent.

Generatia Core se imparte in 2 categorii si anume generatia Core 2 si generatia Core „i”. In cazul generatiei Core „i” vorbim despre trei subcategorii si anume Core i3, Core i5, dar si Core i7. Avand in vedere performanta acestor procesoare, putem asadar spune despre ele ca procesoarele Core i3 sunt procesoarele bune, cele Core i5 sunt cele foarte bune, iar procesoarele excelente sunt cele Core i7.

In cazul procesoarelor i3, vorbim despre procesoare de tip dual core si anume procesoare cu doua nuclee. Acest lucru este valabil atat in cazul desktopurilor, cat si in cazul laptopurilor. Procesoareele i5, in cazul desktopurilor sunt de tip quad core si anume 4 nuclee, iar in cazul laptopurilor sunt de tip dual core.

In cazul desktopurilor, procesoarele i7 sunt cel putin de tip quad core, iar in unele cazuri acestea pot fi si de tip six core si anume sase nuclee, chiar si mai multe, iar daca este sa vorbim despre laptopuri, acestea sunt dual sau quad core. Daca un procesor are mai multe nuclee, cu atat el este mai performant.

Intel Core semnifica asadar brandul, iar i3, i5 si i7 semnifica modelul respectivului brand. In ceea ce priveste primul numar, din seria de patru numere a procesoarelor, acestea pot varia de la 2 la 8, aceste numere semnificand generatia modelului respectiv. Procesoarele care sunt in generatia 8 sunt cele mai noi procesoare, iar cele din generatia 1 sunt cele mai vechi.

Urmatoarele trei cifre din numarul procesorului sunt numerele SKU. Cu cat acest numar SKU este mai mare, cu atat vorbim deja despre un model de procesor mult mai performant. Trebuie sa tinem cont totusi si de modelul de brand si anume i3, i5 sau i7, dar si de garantie.

Litera de la sfarsitul unui cod semnifica unele informatii utile. De exemplu, litera „T” semnifica faptul ca procesorul respectiv este optimizat pentru un consum mai redus de energie, in timp ce llitera „S” semnifica optimizarea procesorului pentru un consum mai redus.

Procesorul mai poate avea si alte litere, precum „K”, aceasta litera semnificand faptul ca procesorul este unlocked sau litera „R” si anume cand procesorul este optimizat pentru grafica de performanta. Mai exista si procesoare din generatia Intel Pentium, Celerom, Atom sau procesoare Intel Xeon.

Lasă un răspuns