Palmaresul și istoria echipei Tottenham

Tottenham Hotspur FC, cunoscută și ca Tottenham sau Spurs, este un club de fotbal din Tottenham, Londra. Echipa concurează în prezent în Premier League și are rezultate spectaculoase. Tottenham a fost înființat în anul 1882 de către un grup de tineri de la o școală de gramatică din zonă și de la clubul de cricket Hotspur și avea denumirea la început de Hotspur FC.

Clubul a evoluat la nivelul de profesionist în anul 1895, iar în 1886 făcea parte deja din Liga de Sud având aproximativ 15.000 de spectatori la fiecare meci jucat acasă. În anii 1908-1909, Tottenham a fost admisă în Second Divison of the Football League, moment în care competiția a fost suspendată și Tottenham se afla în partea de jos a clasamentului.

Prima reușită notabilă pentru Spurs a fost în anul 1958 atunci când a învins-o pe Everton cu scorul de 10-4. Acesta a fost doar un semn al victoriilor care urmau să le aibă. A câștigat în 1960 Cupa Angliei și în 1963 Cupa Cupelor.

Cei mai importanți jucători din acea perioadă au fost Danny Blanchflower, John White și Cliff Jones. Câțiva ani mai târziu, în 1967 Tottenham au câștigat au bătut-o pe Chelsea în finala Cupei Angliei și au terminat campionatul pe a treia poziție.

Tottenham a obținut din nou trofeul Cupei Angliei în anul 1981 prin victoria împotriva Manchester City cu un scor de 3-2, meci în care Ricardo Villa a înscris un gol care a rămas în istorie. Spurs a obținut titlul de campioană în Cupa Angliei de 8 ori.

Până în 1990, Tottenham a fost condusă de Irving Scholar, care a făcut o eroare pe piața imobiliară și a fost nevoit în acel an să vândă clubul. Clubul a fost preluat de Venables care s-a unit cu businessman-ul Alan Sugar și au reușit să plătească datoriile clubului de la acel moment care ajungeau la suma de 20 de milioane de lire sterline. O parte din banii necesari pentru datorii au fost acoperiți de vânzarea vedetei Paul Gascoigne.

În 1993, Ossie Ardilles a devenit managerul clubului și a transferat tot atunci 3 jucători scumpi, pe atacantul german Jurgen Klinsmann și pe Gheorghe Popescu și Ilie Dumitrescu. Cu aceşti jucători, Ardilles a format “celebrul cinci”. Celebrul cinci era format din Teddy Sheringham și Klinsmann în față, Nick Barmby în spatele lor, Darren Anderton în dreapta și Ilie Dumitrescu în stânga.

De-a lungul timpului, Tottenham a obținut 2 titluri în Premier League în anul 1951 și anul 1961, 4 trofee în Cupa Ligii, 7 trofee în Cupa Angliei și 2 titluri de campioni în EFL Championship.

În 2020-2021 Tottenham este favorită la câștigarea Premier League conform ponturi Anglia, după startul excelent al noului sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.