Propria staţie de încărcare electrică pentru maşină – o idee bună sau nu?

Pentru că încă nu par a fi suficiente staţii de încărcare electrice în România mulţi proprietari de vehicule se gândesc deja să aibă propriile staţii. Este o idee  bună şi vom explica în cele ce urmează de ce.

Instalarea unei stații de încărcare a vehiculelor electrice la domiciliu are avantaje ecologice, tehnice și economice. Cu toate acestea, ar trebui să țină cont de constrângerile tehnice: ai suficientă energie pentru a încărca maşina?

Staţii de încărcare electrice în România – cu sau fără propria staţie?

Producătorii de vehicule electrice oferă un cablu cu un adaptor care îţi permite să reîncarci maşina de la o priză obișnuită, peste noapte. Dacă ai panouri solare, poți utiliza această energie electrică pentru a îţi reîncărca maşina în timpul zilei. Prin urmare, nu este necesar să investeşti într-o stație de încărcare la domiciliu. De asemenea, îţi poți încărca vehiculul electric la o stație de service sau, poate, folosind stațiile de încărcare ale companiei la care lucrezi. În ambele cazuri, încărcarea este mai rapidă. Dacă nu ai timp să aştepţi mult până când maşina se încarcă de la priză şi vrei ceva mai rapid, îţi recomandăm să vezi oferta de staţii de încărcare electrice în România.

Dacă sursa de alimentare îţi permite, investiția într-o stație de încărcare are mai multe avantaje:

–    Ecologie: timpul de încărcare cu un terminal intern este redus la mai puțin de șase ore (comparativ cu până la 10 ore cu o priză standard). Dacă ai panouri solare, acest lucru îţi oferă posibilitatea de a utiliza pe deplin această energie regenerabilă pentru a  reîncărca mașina.

–    Pentru siguranță și eficiență: încărcătoarele de uz casnic sunt proiectate pentru a furniza mai multă energie decât o singură mufă, fără risc de supraîncălzire. Stația de încărcare este de fapt instalată pe un cablu dedicat protejat la începutul circuitului de propriul său întrerupător și de propriul său comutator diferențial de 30 mĂ. Pentru a evita supraîncălzirea, nu există deci nicio limită artificială a intensității, așa cum este cazul adaptorului de încărcare furnizat împreună cu mașina  electrică.

–    Din punct de vedere economic: electricitatea la domiciliu costă mai puțin decât terminalele publice sau comune. Dacă ai mai multe panouri solare, este absolut gratuit!

–    Din punct de vedere tehnic: stația de încărcare poate fi echipată cu funcții interesante „inteligente”. De exemplu, își poate reduce automat puterea dacă alte aparate mari sunt în funcțiune sau poate întârzia încărcarea la cele mai potrivite ore. De asemenea, poate gestiona transmisia automată a datelor de încărcare prin Internet sau fluxul de energie dintre rețea și instalația electrică.

În toate cazurile, un punct de încărcare semi-rapid sau rapid necesită o conexiune trifazată de 400 V cu un conductor neutru, dar există soluţii rapide în acest sens, deci acest aspect nu reprezintă o problemă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *