Raportare mediu – tot ce trebuie sa cunosti despre aceasta procedura

Daca detii o societate comerciala este bine sa stii ca una dintre obligatiile tale este aceea de a tine evidenta deseurilor generate si de a face raportari catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM). In prezent, afacerea ta nu mai poate functiona daca nu ai si un management al deseurilor bine pus la punct.

In functie de activitatea desfasurata, esti obligat sa pregatesti si sa depui catre ANPM o serie de rapoarte lunare, semestriale sau anuale. In acest fel respecti legislatia in vigoare si eviti riscul amenzilor de mediu. Descopera din randurile de mai jos ce reprezinta actiunea de raportare mediu.

Raportare mediu – ce reprezinta?

In primul rand este util sa stii ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este o institutie a Statului ce se afla in subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Cu ajutorul raportarilor primite din partea societatilor, ANPM se asigura de respectarea prevederilor legislative cu privire la gestionarea deseurilor, pornind de la modul de colectare selectiv si pana la tinerea evidentei acestora. In functie de activitatea pe care o desfasori, formele de raportare pot fi diferite. Principalii agenti economici responsabili cu raportarile de mediu sunt: generatorii de deseuri, detinatorii de deseuri, comerciantii, operatorii de salubritate, operatorii economici autorizati pentru desfasurarea activitatii de colectare sau reciclare, operatorii economici pentru colectarea sau tratarea deseurilor de baterii, sau a celor de echipamente electronice.

Ce inseamna OTR?

OTR-ul reprezinta Organizatia de Transfer de Responsabilitate. Aceasta organizatie juridica poate prelua din sarcina societatii tale, conform legii, datoria de a pregati raportarea catre ANPM si cea legata de managementul si gestiunea deseurilor. In cazul in care nu doresti sa te ocupi chiar tu de acest proces ce tine de raportarea de mediu, este important sa stii ca poti transfera aceasta responsabilitate catre un OTR.

De ce sa colaborezi cu un OTR?

Unul dintre principalele avantaje de care ai parte atunci cand decizi sa colaborezi cu un OTR, este acela ca, toate responsabilitatile tale de mediu vor fi preluate de respectiva organizatie. In cazul in care nu ai timp sa te ocupi de intocmirea rapoartelor de mediu sau poate nu stii exact cum trebuie sa le completezi, OTR-ul va face acest lucru in locul tau. Mai mult, vei fi protejat si din punct de vedere financiar, deoarece nu vei fi nevoit sa platesti o amenda catre Garda de Mediu. In acest fel te asiguri de faptul ca respecti legea privitoare la obligatiile de mediu si ajuti intr-un mod activ la protejarea planetei.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand colaborezi cu un OTR?

In momentul in care ai decis sa transferi responsabilitatea tuturor proceselor ce tin de protectia mediului catre un OTR, este important sa verifici si sa tii cont de anumite detalii. Printre cele mai importante criterii de selectie, este ideal sa ai in vedere urmatoarele:

  • pretul pe care trebuie sa il achiti;
  • modificarea contractelor si implicit a preturilor;
  • clauzele contractului si descrierea tuturor responsabilitatilor;
  • experienta si vechimea din piata.

Toata procedura de reciclare impune o cunoastere si o intelegere complexa a legislatiei de mediu ce iti poate parea complicata. De aceea, recomandat este sa apelezi cu incredere la un OTR mediu. In acest fel, vei scapa de grija tuturor formalitatilor si de gestionarea termenelor din punct de vedere legal si vei fi asigurat din punct de vedere financiar, deoarece nu risti plata amenzilor catre Garda de Mediu. Daca iti doresti un OTR responsabil, acceseaza site-ul ecologic3rambalaje.ro.Aici vei gasi toate informatiile necesare din domeniul mediului si vei putea discuta cu o echipa profesionala.

Date de contact:

E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro

contact@ecologic3rambalaje.ro

Telefon: 0239.680.500

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.