Turismul dentar, un fenomen des intalnit in Romania

Numarul strainilor veniti in tara noastra pentru a beneficia de servicii stomatologice este tot mai mare de la an la an, conform statisticilor oferite de clinicile de stomatologie din Bucuresti, a caror cifra de afaceri provine, in jur de 10%, din turismul dentar (dental tourism, in traducere in limba engleza).

Intregul fenomen al turismului dentar a crescut odata cu dezvoltarea clinicilor si centrelor specializate in implantologia dentara, preturile din Romania in acest domeniu fiind mult mai mici decat in Occident, iar serviciile si calitatea materialelor folosite fiind de cea mai buna calitate.

Conform statisticilor, un pacient venit de peste hotare lasa, in medie, o suma de circa 4800 de euro intr-o clinica stomatologica, unde are parte de un pachet de servicii complexe, de regula bazate pe implantologie. Desi aceasta suma pare destul de mare, ea este de doua sau chiar trei ori mai mica decat in tarile din Europa de Vest. Prin urmare, chiar si dupa ce se face calculul luand in considerare pretul serviciilor dentare, cazarea si transportul, pacientul strain tot face o economie considerabila alegand sa isi trateze problemele dentare la noi in tara.

Mai mult, calitatea serviciilor si materialelor pe care le folosesc specialistii dentari din Romania respecta in totalitate normele si cerintele europene, iar preturile mici percepute sunt doar un rezultat al situatiei economice romanesti.

Printre cei mai multi straini care aleg sa vina in Romania pentru a-si pune implanturi dentare sau a-si rezolva alte probleme stomatologice provin din Italia si Spania. Cu toate acestea, dentistii spun ca au avut parte si de vizitatori englezi, israelieni, germani, elvetieni si chiar americani.

In ceea ce priveste profilul pacientului venit de peste hotare, acesta are varsta medie de 50 de ani, prezinta probleme serioase parodontale, a avut parte de tratamente esuate in trecut si necesita reabilitare orala completa.

Dupa ce pacientul accepta planul de tratament propus de stomatolog, el intra in contact cu un specialist care ii organizeaza intregul sejur medical. Mai exact, pacientul are parte de transport de la aeroport si de cazare la alegere (poate fi cazat in aceeasi locatie in care se gaseste clinica), are parte de consultanta 24 din 24 de ore, primeste documentele si facturile traduse in limba sa, are parte de recomandari pentru petrecerea timpului liber si chiar de circuite turistice daca isi doreste.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *