Proverb: Fă-ți iarna car și vara încălzire cu peleți

Proverbele românești sunt pline de înțelepciune. Toate cele spuse în ele au rostul lor, iar în contextul acestuia de mai sus este bine ca pe timpul iernii să te pregătești de vară, iar pe timpul verii să te preocupi cu încălzirea locuinței în sezonul rece. Iar încălzirea cu peleți este o idee foarte bună, după cum vei afla în continuare.

Pe scurt despre ce sunt peleții

Dacă nu beneficiezi de alimentare cu gaze acasă totuși dorești să obții confortul termic prin modalități care merită urmate, află că încălzirea prin arderea peleților este una care aduce satisfacții de-a lungul timpului.

Peletii reprezintă un combustibil realizat din rumeguș presat din care se obțin granule de 6 mm diametru ca dimensiune standard, și în lungime variind între 20 mm și 45 mm. Ce ține rumegușul în această formă fără să se fărâme?

Liantul natural al rumegușului, lignina, lipește micile bucăți de materie între ele fără a mai fi nevoie de aditivi chimici care să îngreuneze arderea, să crească emisia de fum și să polueze.

În regulă, vei spune, dar cu ce mă încălzește pe mine faptul că ard rumeguș presat în locul lemnului? Ca un răspuns la această întrebare, află că mai există un detaliu care face diferența între peleți și lemnul obișnuit, adică bușteanul crăpat, spart și pus pe foc.

Un detaliu care le arată superioritatea

Diferența o face gradul de umiditate, la peleți fiind de numai 8% – 10%, ceea ce înseamnă că fumul va fi mult mai puțin și cenușa rezultată de câteva ori mai puțină și mai potrivită pentru folosirea pe post de îngrășământ decât în cazul lemnului; toate acestea înseamnă foarte mult!

Așadar, un șemineu, o sobă sau o centrală pe peleți poate încălzi casa, chiar și una cu etaj sau mansardă, atâta cât e nevoie prin alimentări periodice cu peleți, cu fum de nici nu îl simți și aproape că nici nu îl vezi ieșind pe coș și cu cenușă pe care o cureți mult mai rar decât în mod obișnuit. Lucruri care chiar îți oferă satisfacții, te impresionează plăcut și îți simplifică viața de zi cu zi.

De unde cumperi peleți? Preferabil este să cumperi în cantități cât mai mari – pentru că se depozitează ușor în locuri ferite de umezeală – așadar de la cei care vând cantități de regulă mai mari și care sunt apreciați pentru calitatea sacilor cu peleți comercializați.

Peleți de calitate pentru toată iarna

Cei care vând cantități mici, la bucată, sunt comercianți generaliști, iar adaosul lor comercial va fi mai mare decât de la comercianții en gros nișați.

Tomibena este un depozit de materiale de construcții concentrat pe soluții de încălzire și implicit pe combustibilii solizi precum brichetele și peleții din rășinoase dar și pe peleții din fag și molid.

Trebuie să alegi surse sigure de aprovizionare, iar o asemenea sursă este una de unde lipsesc surprizele – prețurile sunt convenabile, condițiile de comandă și livrare sunt gândite pentru client și calitatea efectivă a peleților este una superioară.

Așa de ușor e să respecți proverbele românești în ziua de azi!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *